IMG_0219

Acabo de llegir una de les obres d’Andrea Camilleri no protagonitzada pel comissari Montalbano. Tot i que no ho sembli , la major part dels texts d’en Camilleri no estan protagonitzats pel seu personatge universal. En general són obres d’arrel molt siciliana, similars en temàtica algunes d’elles a les del seu coetani i paisà Leonardo Sciascia. Tots dos, Sciascia i Camilleri, tracten la temàtica de l’època dels virreis espanyols a Sicília. En aquest sentit s’assemblen a Federico de Roberto, tot i que aquest era napolità.

“La revolució de la lluna” està ambientada a la Sicília del segle XVII en l’època que a Espanya regnava el darrer dels Àustries, Carles II. Tot i que la narració està fonamentada en fets històrics Camilleri no pot sostreure’s a la seva pulsació de narrador de crims i misteris. La protagonista és un personatge real, Eleonora de Moura, la primera dona que va ser virreina. Però aquest fet , amb ser important, no amaga les obres socials per protecció de les dones que, en ben pocs dies, va portar a terme Eleonora. La resta és novel·la històrica plena de pinzellades sicilianes.

Als incondicionals de Camilleri els agradarà el llibre. Als incondicionals de Montalbano, probablement també.

Acabo de leer una de las obras de Andrea Camilleri no protagonizada por el comisario Montalbano. Aunque no lo parezca, la mayor parte de los textos de en Camilleri no están protagonizados por su personaje universal. En general son obras de raíz muy siciliana, similares en temática algunas de ellas a las de su coetáneo y paisano Leonardo Sciascia. Los dos, Sciascia y Camilleri, tratan la temática de la época de los virreyes españoles en Sicilia. En este sentido se asemejan a Federico de Roberto, a pesar de que este era napolitano.

“La revolución de la luna” está ambientada en la Sicilia del siglo XVII en la época en que en España reinaba el último de los Austrias, Carlos II. A pesar de que la narración está fundamentada en hechos históricos Camilleri no puede sustraerse a su pulsación de narrador de crímenes y misterios. La protagonista es un personaje real, Eleonora de Moura, la primera mujer que fue virreina. Pero este hecho , con ser importante, no esconde las obras sociales para protección de las mujeres que, en muy pocos días, llevó a cabo Eleonora. El resto es novela histórica llena de pinceladas sicilianas.

A los incondicionales de Camilleri les gustará el libro. A los incondicionales de Montalbano, probablemente también